DANIEL KALEZIĆ: NADAM SE DA ĆU SE U AMERICI IZBORITI ZA DOBAR UNIVERZITET

c01f26a5615d05fc2fea50594e995411_XL

Crnogorski juniorski reprezentativac Daniel Kalezić karijeru će, nakon veoma uspješne sezone u dresu juniora i drugog tima Budućnosti, nastaviti u američkoj srednjoj školi Hamilton Heights.

Tim povodom je Eurobasket napravio intervju sa ovim talentovanim 17-godišnjakom, a mi vam ga prenosimo u cjelosti na našem jeziku.

Daniele, kada si počeo da se baviš košarkom i kako si zavolio baš ovaj sport?

– Košarkom sam počeo da se bavim sa svojih 9 godina. I otac i majka su mi bili u ovom sportu, uz njih sam i zavolio isti, tako da nije bilo dileme koje će biti moje opredjeljenje.

KK Podgorica je predstavljala pozitivnu novost u crnogorskoj košarci, a ti si tada nastupao za njihove kadete. Kakve te uspomene vežu za igranje u Podgorici i koga smatraš najzaslužnijim za svoj košarkaški napredak?

– Za KK Podgorica me vežu samo lijepe uspomene. To su bili moji, reklo bi se, prvi ozbiljniji košarkaški koraci. Za moj napredak zaslužan je naravno moj sadašnji trener u Budućnosti, Boško Radović, a veliku zahvalnost za moje prvo košarkaško znanje i ljubav prema košarci bih uputio Milošu Kovaču.

Šansu u dresu kadetske reprezentacije dobio si na Evropskom prvenstvu 2013. godine u Kijevu. Generacija koju su osim tebe činili i Ognjen Čarapić, Miloš Popović, Marko Grković, Nikola Vukčević itd. nije ostvarila značajniji rezultat, ali je većina clanova te ekipe sada u prvoligaškim i inostranim klubovima. Kako je izgledalo nositi dres reprezentacije na prvom bitnom takmicenju u tvojoj karijeri?

– Osjećaj je bio neopisiv, jer mislim da je san svakog sportiste da nastupi noseći boje svoje države i predstavlja je na nekom većem takmičenju. Istina je da je te godine bila dosta dobra genereacija, sa svim ekipama smo se nosili dosta ravnopravno, a falilo nam je i malo sreće za bolji rezultat.

U narednoj sezoni si dobio šansu u drugoj ligi, u ekipi Budućnosti i kod trenera Radovića, gdje si dobio priliku da igraš protiv puno iskusnijih igraća. Šta si u svojoj igri morao mijenjati u odnosu na kadetsku/juniorsku konkurenciju, kako bi se prilagodio tom nivou?

– Da, bio sam dosta mlađi u toj konkurenciji, ali mislim da je to samo doprinijelo mom napretku! Što se tiče igre, mislim da nije trebalo ništa posebno mijenjati, samo napornije raditi!

U ovoj sezoni si takođe nastupao za drugu ekipu i juniore Budućnosti, i u oba takmičenja ste završili na samom vrhu. Dobrim igrama u plavom dresu zaslužio si poziv srednje skole Hamilton Heights iz Tenesija. Zašto si se odlučio na odlazak u Ameriku i kako si dobio priliku da se oprobaš sa američkim srednjoškolcima?

– Veliku zahvalnost bih prvo uputio svojim saigračima i stručnom timu KK Budćnost na svim postignutim uspjesima, kako prošlih godina tako i ove. Osvajanjem prvog mjesta u B ligi i u juniorskoj konkurenciji sam na najljepši mogući način završio svoj boravak u Budućnosti. Do ponude Hamilton Heights iz Tenesija je došlo uz pomoć agenta Marka Rajovića, a za odlazak sam se odlučio vrlo lako, uz konsultovanje sa roditeljima, bivšim saigračima, koji su otišli preko okeana, i trenerima, pa dvoumljenja nije bilo. Mislim da sam se opredijelio za pravi put!

Da li si već kontaktirao bivšeg saigrača Miloša Anđelića, koji je ove sezone igrao za Hamilton, i pitao ga za novu sredinu, trenera i saigrače?

– Da,naravno! Duži period sam bio u kontaktu sa Milošem, kako i prije tako i poslije odluke i on mi je po tom pitanju puno pomogao!

Na kom aspektu svoje igre ćeš najviše raditi tokom ljeta, kako bi spreman dočekao odlazak u Ameriku?

– Tokom ljetnjeg perioda me čeka naporan rad sa juniorskom reprezentacijom Crne Gore, tako da mislim da ću odlazak u Ameriku dočekati potpuno spreman.

Da li planiraš da se nakon završetka srednje škole vratiš u Evropu ili ti je želja da karijeru nastaviš na nekom od američkih koledža?

– Nadam se da ću se za vrijeme boravka u Americi svojim radom izboriti za neki dobar univerzitet i tako svoje košarkaško usvaršavanje nastaviti preko okeana! Za sad težim tome, ali naravno, kada bih u budućnosti imao neku ponudu u Evropi, sigurno da je ne bih odbio!

prosport-rs.com