Na našem individualnom treningu se podrazumijeva rad sa jednim, max. dva igrača što pruža treneru mogućnost maksimalne pažnje na detalje i korekciju istih. Svaka košarkaška vještina se usvaja velikim brojem ponavljanja, ali to je neizvodljivo na ekipnim treninzima.
Na prvom treningu se treba baviti testiranjem i procjenom nivoa košarkaškiih vještina pojedinca i pomoću te projcene odrediti zadatke i ciljeve koje treba ispuniti kroz treninge da bi igrač vidno napredovao. Kada odredimo nivo veština, treninge prilagođavamo tome i veliki dio vremena posvjećujemo oblastima koje zahtijevaju poboljšanje. Tokom svakog treninga treba upotrebljavati metode koje naglašavaju značaj usklađenosti  rada nogu i ravnoteže, kao temelj uspjeha za razvoj  košarkaških  vještina.
Obuka se sastoji iz više  nivoa. Svaki nivo podrazumijeva progresivne vještine koje izazivaju uključivanje rada nogu i balansa, kondiciju, košarkaški IQ, mentalnu čvrstinu i ukupan razvoj košarkaških vještina.
Igrači koji ispune zadate ciljeve i stignu do prethodno definisanog nivoa veštine, prelaze na sledeći (napredniji) nivo. Igrači moragu da vježbaju kako na treningu tako i van treninga i da zadate ciljeve shvate kao izazov.
Značaj individualnog rada u košarci se ogleda u rezultatima koje postiže igrač. Procjenu napretka procjenjujemo na osnovu novih testiranja I pregleda video materijala prvih treninga.
Odnos između uspješnih košarkaša koji su individualno trenirali i onih koji nisu je oko 90-10% u korist onih koji su individualno trenirali.

c700x420