MARKO RAJOVIĆ: TESTOVI FUNKCIONALNE POKRETLJIVOSTI I NJIHOVA PRIMJENJIVOST NA KOŠARKU

MARKO RAJOVIĆ TESTOVI FUNKCIONALNE POKRETLJIVOSTI I NJIHOVA PRIMJENJIVOST NA KOŠARKU a

Marko Rajović je predsjednik i trener košarkaškog kluba Sutomore. Pored Fakulteta za fizičku kulturu, završio je specijalizaciju na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu (Sportska medicina sa fizikoterapijom). Učesnik je velikog broja seminara u inostranstvu i bavi se problematikom košarkaša i FMS-om.

Magistrirao je i objavio rad na temu ”Indikatorska vrijednost somatskog statusa u inicijalnoj selekciji košarkaša”, gdje je skrenuo pažnju na nestručan rad sa djecom, koja imaju deformitete praćene naglim rastom, što je direktno vezano sa zdravljem u kasnijem periodu života, kao i košarkaškom stažu.

Marko je za naš portal objasnio šta je FMS i kako je on primjenjiv na košarku:

FMS (TESTOVI FUNKCIONALNE POKRETLJIVOSTI (FUNCTIONAL MOVEMENT SCREENING) pokazuje određene blokade i deformitete kao inicijatore lošije amplitude pokreta. Samim tim, test funkcionalnih pokreta je sistem koji se koristi za procjenu kvaliteta pokreta. Kroz sedam testova pojedinca postavljamo u ekstremne pozicije, gdje slabosti, neravnoteža i blokade postaju vidljivi, ako se potrebna stabilnost i mobilnost pravilno ne koriste. Ovi osnovni pokreti su dizajnirani da pruže uočljiv učinak osnovnog loko motora, manipulativne i stabilizovane pokrete.

Primjer:

Jedno od posljednjih  testiranja, kod dva igrača na poziciji 5, pokazalo je veću blokadu jednog ramena i problem oko hvatanja lopte u skoku. Pozicija jedne ruke podignute u visinu je zbog blokade bila nekoliko centimetara niža i predstavljala je problem koji trener nije mogao prepoznati, kao i lošije pozicije tijela, kako u napadu tako i u odbrani, što većina trenera kažnjava vikanjem ili izvođenjem iz igre, tvredeći da je samo voljni momenat kod odbrane bitan, što je u većini slučajeva netačno. Problemi koji su česti su: blokada odredjenih zglobova, kao i lošiji balans lijeve i desne strane tijela. Bitno je napomenuti, da se kod identifikacije problema daje set vjezbi za problem koji se locira.

Bodovanje za FMS se sastoji od četiri mogućnosti. Ocene se kreću od 0-3, a 3 je najbolji mogući rezultat.

Pojedinac će biti ocenjen sa 0 ako u bilo kom trenutku tokom testiranja osjeti bol u nekom od djelova tijela.

Ocijena 1 se daje ako osoba nije u stanju da izvede pokret ili kretni obrazac ili nije u mogućnosti da zauzme početni položaj za izvođenje pokreta. Ocjena 2 se daje ako je osoba u stanju da izvede pokret ali uz uključivanje kompenzatornih pokreta kako bi se izveo osnovni pokret. Ocjena 3 se daje ako osoba izvodi pokret ispravno, bez ikakvih kompenzatornih pokreta/kretanja.

MARKO RAJOVIĆ TESTOVI FUNKCIONALNE POKRETLJIVOSTI I NJIHOVA PRIMJENJIVOST NA KOŠARKU 2

FMS se sastoji od sedam osnovnih kretnih obrazaca koji zahtijevaju izbalansiran odnos pokretljivosti i ravnoteže. FMS je osmišljen da identifikuje osobe koje su razvile kompenzatorne kretne obrasce u okviru kinetičkog lanca. Ova identifikacija se postiže posmatranjem neuravnoteženosti desne i leve strane tela kao i nedostataka u pokretljivosti i ravnoteži.

1.DUBOKI ČUČANJ

Svrha testa: duboki čučanj se koristi za procjenu bilateralne, simetrične, funkcionalne pokretljivosti kukova, koljena i skočnih zglobova. Držanjem palice iznad glave ocjenjuje se bilateralna, simetrična pokretljivost ramena kao i grudnog dela kičmenog stuba.

2. KORAK PREKO PREPREKE

Svrha: ovaj test je osmišljen tako da predstavlja izazov pravilnoj mehanici koraka prilikom prelaza preko prepreke. i njime se ocjenjuje bilateralna funkcionalna pokretljivost i stabilnost kukova, koljena i skočnih zglobova

3. ISKORAK

Svrha: ovim testom se procjenjuje pokretljivost i stabilnost kuka i skočnog zgloba, fleksibilnost kvadricepsa (prednja loža buta) i stabilnost koljena.

4. POKRETLJIVOST RAMENOG POJASA

Svrha: ovim testom se procjenjuje bilateralna pokretljivost ramenog pojasa kombinovanjem pokreta unutrašnje rotacije sa adukcijom i spoljne rotacije sa abdukcijom. Test takođe zahtijeva normalnu pokretljivost lopatice i ekstenziju grudnog dijela kičme.

5. AKTIVNO PODIZANJE NOGE

Svrha: ovim testom se procjenjuje aktivna gipkost mišića zadnje lože buta i lista uz zahtjev da se održi stabilnost karlice i aktivna ekstenzija suprotne noge.

6. STABILNOST TRUPA

Svrha: ovim testom se procjenjuje sposobnost stabilizacije kičmenog stuba u sagitalnoj ravni tokom simetričnog pokreta gornjeg dela tela u zatvorenom kinetičkom lancu.

7. ROTATORNA STABILNOST

Svrha: ovaj test se sastoji iz složenog pokreta koji zahtijeva odgovarajuću neuromišićnu koordinaciju da bi se preko trupa izvršio transfer energije sa jednog dijela tijela na drugi. Sposobnost za obavljanje testa rotatorne stabilnosti zahtijeva asimetričnu stabilnost trupa u sagitalnoj i transverzalnoj ravni tokom asimetričnih pokreta ruku i nogu (inače mnoge funkcionalne aktivnosti u sportu zahtijevaju transfer sile sa nogu na ruke upravo preko stabilizatora trupa, i obrnuto).

Zainteresovani za testiranje mogu se javiti Marku Rajoviću na broj 067 325 324.

prosport-rs.com