DANIJEL ĐUKOVIĆ: TURSKA JE ZA MENE VELIKA PRILIKA

DANIJEL ĐUKOVIĆ TURSKA JE ZA MENE VELIKA PRILIKA

Košarka i sport uopšte, mogu da budu sjajni instrumenti da se, kroz posao koji volite i u kojem, i pored velikih odricanja, uživate, domognete značajnih finansijskim sredstava i tako obezbijedite egzistenciju ne samo sebi, već cijeloj porodici i čak i vašim nasljednicima.

Primjeri za ovu konstataciju su naši NBA igrači, koji imaju milionske ugovore i nekolicina košarkaša koji karijere grade u najjačim evropskim klubovima.

Međutim, oni predstavljaju izuzetno mali procenat ukupnog broja igrača, tek kap u ogromnom okeanu. Stoga je za sportiste važno da imaju alternativu – školu! Samo jedna teža povreda, par loših sezona, pa i prirodna selekcija koja postoji i u sportu, mogu da unište sve što ste godinama stvarali, dok su stečena znanja u školama i diplome nešto što ostaje zauvijek.

Sve veći broj mladih košarkaša iz naše zemlje shvata značaj školovanja, pa svoje igračke sposobnosti i fizičke predispozicije koriste kako bi izborili pune ili parcijalne stipendije za nastavak studija u inostranstvu, u zemljama koje omogućavaju paralelno studiranje i kvalitetan trening.

Jedna od njih je svakako Amerika i na našem portalu možete pročitati o iskustvima košarkaša i košarkašica, koji su se otisnuli ‘preko okeana’, a zemlja koja sa uspjehom gradi sistem sličan američkom i koja ulaže značajna sredstva u košarku je Turska!

DANIJEL ĐUKOVIĆ TURSKA JE ZA MENE VELIKA PRILIKA 2

Ovog ljeta su u turski Kajzeri, na tamošnji Univerzitet, čija se ekipa takmiči u drugoj turskoj ligi, pošla dva momka iz naše zemlje: Mihajlo Kasalica i Danijel Đuković, a mi smo u razgovoru sa Danijelom bolje upoznali ovog dvometraša i razloge zbog kojih je donio odluku da karijeru gradi vani.

”Visok sam 2 metra, krilni sam centar i najjače oružje mi je igra pod košem. Ponikao sam u Sutomoru, a prošle godine sam igrao u budvanskom Orionu. U ova dva tima trenirali su me Marko Rajović i Zoran Stanković, koji su me naučili mnogim stvarima u vezi košarke i koji su najzaslužniji za moj razvoj’‘, predstavio nam se ovaj talentovani 18-godišnjak.

Danijel kaže da je Tursku izabrao na predlog svog bivšeg trenera:

”Marko Rajović mi je predložio Tursku, kao veoma dobru opciju za moj dalji razvoj, ne samo na polju košarke, već i obrazovanja. Uslovi za život, košarku i školovanje u Kajzeriju, koje nam obezbjeđuje Univerzitet Melisah, su sjajni! Šampionat u kojem se takmičimo je izuzetno kvalitetan, u njega se dosta ulaže, a imamo priliku i da treniramo sa prvim timom koji se takmiči u drugoj turskoj ligi. Ovdje je sve isplanirano, tako da nemamo baš puno slobodnog vremena. Dosta učimo i treniramo, a ukoliko nam se termini predavanja i utakmica poklope, iz škole nam uvijek izađu u susret.”

Mladi košarkaš je na kraju preporučio ovu evro-azijsku zemlju i ostalim mladićima i djevojkama koji žele da u inostranstvu nastave školovanje i košarku:

”Bez škole se ne može daleko dogurati u životu. Ovo je za mene velika prilika, i veoma bih se pokajao da sam je propustio. Ukoliko se ona ukaže i ostalim mladim košarkašima sa našim prostora, preporučio bih im da je odmah ugrabe.”

prosport-rs.com